Încercați să vă imaginați următorul context:
E iarnă, ger, un bărbat cu soția sa și cei doi copii trăiesc într-o clădire abandonată, fără uși, cu geamuri pe lângă șuieră vântul și în care singura sursă de încălzire e o sobă în care, atunci când se găsesc, ard lemne verzi și cârpe. Nu e un test de supraviețuire, ci realitatea unei familii din Baia Sprie pe care au constatat-o colegi din ASSOC implicați în proiectul “Dezvoltarea comunității prin măsuri integrate”.
Nu e singura situație de vulnerabilitate întâlnită în munca lor, cazuri de acest fel fiind multe la nivelul comunității. Dramele din spatele zidurilor reci și pustii răzbesc însă cu greu, pentru că mulți dintre cei aflați în situații disperate de viață nici măcar nu se mai plâng, ci își iau situația ca atare. Pentru astfel de oameni colegii din ASSOC înceracă să găsească soluții. Pentru Claudiu, de exemplu, au intervenit ca să îi găsească un loc de muncă. E o mică șansă pe care i-au oferit-o ca pe viitor să își asigure un câștig lunar și să o scoată la capăt peste iarnă. Pentru alții ca el se oferă și alte variante, toate cu scopul de a-i scoate din situația de vulnerabilitate.
Specialiști ai Asociației ASSOC, Primăriei Baia Sprie și Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie au gândit activități și măsuri care să corespundă nevoilor comunității sărace din Baia Sprie, în care riscul de excluziune socială este mare din cauza educației precare, dezinteresului față de muncă și actelor de discriminare.